maanantai 5. joulukuuta 2011

Ei laaksoa ei kukkulaa

Presidentinvaalit ovat jo tammikuussa. Mikä on todennäköisyys, että Paavosta tulee presidentti? -3/8. Aika suuri todennäköisyys.

En ole edes kunnolla aloittanut ehdokkaiden vahtaamista - ehkä siksi, kun ehdokkaat (mukaanlukien paavot)ovat kaikki samankaltaisia kuivahkoja politiikan taitureita. Ensimmäistä kertaa en osaa sanoa etukäteen, ketä äänestän. Sen sijaan tuttuun tapaan osaan sanoa, ketä en ainakaan äänestä. Ehkä niin voi taas karsia ja katsoa, että mitä jää jäljelle ja äänestää sitten jämiä.

Sauli Niinistöä en äänestä. Sen pystyn sanomaan jo suoralta kädeltä. En äänestä ehdokasta, joka avoimesti vie meitä Natoon. Suomen valtti on ollut aina riippumattomuus ja puoluettomuus. Sen takia pärjäämme hyvin myös rauhanturvaoperaatioissa, missä olemmekin hämmästyttävän hyviä. Nato on sotilasliitto.  On aivan turha mennä sotkeutumaan Yhdysvaltojen sotiin Lähi-idässä. En todellakaan ymmärrä, miksi jotkut ihmiset ovat niin venäjänpelkoisia, että luulevat Naton tuovan jonkinlaista turvaa meille. Luulevatko ne ihmiset ihan oikeasti, että Yhdysvaltoja hirveästi kiinnostaisi tulla tänne omien ukkojensa kanssa taistelemaan tällaisen metsäläismaan puolesta, jos vaikka Venäjä hyökkäisikin. Suomi olisi  kaiken tuon jälkeen pelkkä taistelutanner. Diplomatiasuhteet Venäjään ovat tuhat kertaa tärkeämmät kuin liitto sotilasliiton kanssa.

Mielestäni sellaisissa ihmisissä on myös yleensä jotain vikaa, jos ei löydä ikäisensä seuraa. Ehkä olen konservatiivi tässä asiassa, mutta on se minusta hiukan outoa, että lähes eläkeläinen (60-vuotias) menee naimisiin puolet nuoremman "runotytön" (31-vuotiaan) kanssa. Median uutisointi tästä on ollut aika huvittavaa ja jälleen kerran aikalailla aivopesua. Lehdessä oli iso kuva Jennistä ja teksti alla, jossa luki Niinistön siteeraus: "Jenni olisi hyvä maanäiti". Sen sijaan lehden sisälehdillä saatiin sitten lukea korostuneesti Paavo Lipposen ja Päivi Lipposen ikäerosta. On se kamalaa, kun on sitä ikäeroa. Ikäero 26 vuotta. Mutta hei. Onneksi meillä on Jenni - hyvä maanäiti (Ikäero 31 vuotta, mutta shh.. ei puhuta siitä).

No ei sen puoleen, voin suoraan sanoa, että en äänestä myöskään sellaista ihmistä kuin Lipponen. Samat neljä kirjainta n-a-t-o kummittelee tämän miehen takana. Lisäksi hän on 70-vuotias oikeistolainen demari, joka on kirjoittanut kirjan nimeltä "Järki voittaa". Ei ihan sytytä tämä ehdokas.

No ketä sitten jää jäljelle? Timo Soini? No eipä tuokaan ukkeli saa letkautuksillaan minun ääntäni, vaikka hauska onkin. Pidän siitä, että Soinin myötä tätä kolmen suuren puolueen valtaa on hieman järistetty. Soini on saanut väriä politiikkaan ja paljon sellaisia aiheita esille, joita ei aiemmin osattu kyseenalaistaa. Esimerkiksi tämä Euroopan unioni - kuinka moni edes aikaisemmin oli ajatellut, että EU:sta voisi erotakin ennen kuin Soini alkoi tätä toitottaa. Suomi jotenkin nukkui ja piti kaikkia tehtyjä päätöksiä peruuttamattomina.

Sitten on tämä Paavo Väyrynen. Mies, joka ei aikasemmin osannut nauraa itselleen. Mies, johon liitetään sanat mediapeli, takinkääntö ja kepu. Paavo luottaa itseensä enemmäin kuin hänen oma puolueensa. Luulen, että Paavo saa kepun uuteen nousuun, vaikka hetken ehdin jo Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen floppauksien jälkeen huokaista helpotuksesta, että "nyt se kepu on kaatunut, eikä sieltä enää koskaan nouse". Paavo on nykyisin trendikäs ja saattaa olla suurikin yllättäjä vaaleissa.

No nyt on kahlattu läpi neljän suuren puolueen edustajaa. Jäljelle jää Vihreiden Pekka Haavisto, RKP:n Eva Biaudet, Vasemmiston Arhinmäki ja KD:n Sari Essayah. Vihreitä ja Kristillisdemareita en äänestä. Piste. Arhinmäestäkin pidän enemmän kulttuuri- ja urheiluministerinä kuin presidenttinä. Jäljelle jää siis Eva Biaudet, joka on mielestäni aika hajuton ja mauton. En ollut koskaan aikaisemmin edes kuullut hänestä, enkä oikeastaan vielä nähnytkään hänestä paljoa. Mutta eipä kai hän ole paha vaihtoehto - varmaan ihan kielitaitoinen ja vallan edustavan näköinen. Eikä mitenkään ärsyttävä. Täytyy tuumia ja alkaa seurata vähän tarkemmin paneelikeskusteluja.

Ihan rehellisesti sanottuna, kuka tahansa näistä ehdokkaista pärjäisi presidenttinä. Presidentin valtaoikeuksia on supistettu niin paljon, että ei sillä enää niin suurta merkitystä ole, kuka siellä ylimmällä pallilla muumimamman laukku kädessä huseeraa. Siksi se onkin ensisijaisen tärkeää, että sinne valitaan ihminen, jolla on mahdollisuuksia rakentavasti luoda hyviä suhteita Venäjään. Sellainen ihminen, joka ei ole myymässä Suomea ja puhumassa jatkuvasta globalisoitumista.

Olin tänään aerobicissa. Tunnin lopussa ohjaaja soitti Finlandia-hymnin ja toivotti hyvää itsenäisyyspäivää. Samalla hän heitti vitsillä venyttelyjen kohdalla, että "jos olet kauhean isänmaalinen ja sisukas suomalainen niin tässä kohtaa puristat pakaroita yhteen niin venytys reidessä tuntuu kovemmin." Eräs tunnilla käyvä vakiojumppaaja huudahti siihen: "Hei ei me voida, kun me ollaan EU:n kansalaisia, eikä suomalaisia" ja sai aikaiseksi hymähdyksen salissa. Näinhän se on - Suomi kuuluu nykyisin liittovaltioon nimeltä EU ja toimii siinä maksajamaana. Oikeasti meidän pitäisi juhlia meidän itsenäisyyttä EU:n juhlapäivänä  9.5. ja kuunnella Beethovenin "Oodi ilolle" Sibeliuksen sijaan ja olla onnellisia, että ollaan kreikkalaisten kanssa yhtä liittoa. Ai että, on ihana olla eurooppalainen!

Kaikesta tästä globalisoitumisesta huolimatta...Oikein hyvää itsenäisyyspäivää kaikille. Muistakaa sytyttää klo18 kaksi kynttilää ikkunoihin <3 

Ei kommentteja: